БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПЛУВНИ СПОРТОВЕ

Видове

Скокове във вода


По света


Скоковете във вода са се практикували още през 19 век, но не са имали състезателен характер.


Скокове във вода 

imageПървото състезание в България по скокове във вода е на 29 септември 1931 г., когато са и първите балкански игри. Шампион в скоковете от кула е Георги Гайдарджиев. Той печели и първите титли на България през1935 г. в скоковете от кула на 5 и 10 метра. На второто държавно първенство през 1942 г. освен от кула са включени и скокове от  трамплин. И двете златни отличия печели Кирил Мицев, който запазва лидерството си до 1947 г.

image

Кирил Белчев

 

Първият национален треньор е Александър Дюлгеров, който десетина години е начело на тима. Той е и състезаващ се треньор. Сред пионерите на този спорт у нас е Борислав Деков, наричан „каскадьор” заради виртуозните си изпълнения

image

 

Началото на българската школа в скоковете обаче поставя Любомир Михайлов. Сред  неговите възпитаници са Августин Саракински, Петър Георгиев, Радослав Радев, Жасмина Георгиева, Мария Александрова и др.

 

Първият голям успех за България на международно състезание е бронзът на Константина Попова - Ташева от Световните студетски игри през 1961 г. в София.

 

Саракински е първият наш участник на европейско първенство. На шампионата във Виена през 1974 г. е 12-ти на кула. Три пъти печели балканската титла. В турнир за купата на Европа през 1973-а е 7-ми на кула и 12-ти на трамплин. Деветкратен републикански шампион от кула и 6 пъти от трамплин.

 

image

Петър Георгиев
(в средата)

 

Първият и единствен засега за България европейски шампион е Петър Георгиев –на трамплин от „Рим ‘83”. Две години по-късно той печели пред родна публика и сребро, също от 3-метров трамплин на първенството на континента в София през 1985 г. На турнира за купа „Европа” през 1985 г. в Цюрих той  печели сребро в коронната си дисциплина на триметров трамплин. 
Успехите на Георгиев обаче няма да са тези, ако го нямаше основния му конкурент Радослав Радев.

 

Жените дебютират през 1946 г, а първата шампионка на трамплин е русенката Антоанета Гугалова. Година по-късно Даниела Илиева печели и на двата уреда. После има 13-годишно прекъсване в женските дисциплини. Те се подновяват през 1960 г. 

 

image

Петър Георгиев

 

Тогава шампионската титла от кула печели Иванка Воденичарова (Русе). Рекордьорка по спечелени титли е Мария Александрова – 10 от трамплин и 7 от кула. На  световните студентски игри през 1977 г. в София тя става пета от триметров трамплин и от кула 10 м.
В четирите си участия на балкански игри взима общо три титли от двете дисциплини.

image

Валентин 
Колев

 

Следва я Константина Попова с 4 титли от кула. Попова започва своята забележителна кариера с международно състезание. През 1961 г. печели бронз на Универсиадата в София.

 

Най-изявената ни състезателка в скоковете обаче е Радослава Георгиева, която е сред финалистките, 17-та в крайното класиране на кула от олимпиадата „Атланта ‘96”.  Георгиева е 7-ма на кула от европейското първенство във Виена през 1995 г.

Партньори