БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПЛУВНИ СПОРТОВЕ

Синхронно плуване

По света


Първоначално наричали тази дисциплина фигурно плуване, художествено плуване, воден балет, за да се утвърди накрая като синхронно плуване.

 

Дисциплината включва елементи от скоковете във вода, използва и различни техники от плувните стилове, както и от гмуркането с продължителното задържане под повърхността на водата.

 

Първите демонстрации са още през 1882 г. във Великобритания, а през 1932 г. британците правят и първия европейски шампионат.  Едва през 1945 г. синхронното плуване започва да се популяризира в САЩ, а в Европа идва 2 години по-късно.

 

Международно признание получава през 1952 г. на олимпиадата в Хелзинки, на която тимът на САЩ прави демонстрация. Още тогава към ФИНА се създава комисия и се утвърждава международен правилник.

 

В България

 

Първата демонстрация у нас се прави през 1960 г. с 8 състезателки, които са студентки. Същата година дисциплината е включена в програмата на Висшия институт за физкултура (ВИФ), сега НСА. Състезания обаче се правят едва през 1982 г.

 

Първият отбор е сформиран от Бистра Димитрова в дружество „Академик”, следват Варна, ЦСКА, ВИФ, „Левски”. Първото републиканско първенство е през 1983 г. Титлата на соло печели Ирина Димитрова.

 

Година по-късно, през 1984-а, за първи път България участва на международен форум в Москва, както и на турнир в София, за който идват отбори от Куба, Швейцария, бившия СССР, Швеция и Италия. Най-големият успех за синхронното ни плуване е през 2004-а. На олимпиадата в Атина за първи път участват българки в този красив спорт. Ася Анастасова и Богдана Зарева се класират 20-ти при дуетите.

 

Доайен на българското синхронно плуване е Бистра Димитрова. Освен че е първата треньорка на клуб „Академик”, тя е и първата треньорка на националния отбор (1981-1992 г.). До 1989 г. е преподавател е в катедрата „Водни спортове” на НСА, където обучава десетки специалисти от страната и чужбина. От 1986 до 1993 г. е член на Техническата комисия към Европейската лига по плуване. Тя създава и първия клуб по синхронно плуване в Гърция, в който работят нейни дипломантки от НСА. Дипломира и първата треньорка на Турция. Наградена е от МОК с грамота за особени заслуги в развитието на този спорт. Признание получава и от Европейската федерация по плувни спортове.

Партньори