БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПЛУВНИ СПОРТОВЕ

Видове

Плуване

Първият български пробив на международната плувна арена бе направен от Жанета Славчева. На европейското първенство в Барселона (Испания) през 1970 г. тя е сред финалистките и заема 8-мо място на 100 м бътерфлай (1:08,40 мин.). Успехът й е дублиран 4 г. по-късно от мъжете. На първенството на континента във Виена Стефан Георгиев е 8-ми на 100 м свободен стил (53,30 сек), както и щафетата ни Георгиев, Красимир Енчев, Людмил Стоев, Тони Стателов  - 3:40,41 мин.

Прочети повече

Синхронно плуване

По света


Първоначално наричали тази дисциплина фигурно плуване, художествено плуване, воден балет, за да се утвърди накрая като синхронно плуване.

 

Дисциплината включва елементи от скоковете във вода, използва и различни техники от плувните стилове, както и от гмуркането с продължителното задържане под повърхността на водата.

 

Прочети повече

Скокове във вода


По света


Скоковете във вода са се практикували още през 19 век, но не са имали състезателен характер.


Скокове във вода 

imageПървото състезание в България по скокове във вода е на 29 септември 1931 г., когато са и първите балкански игри. Шампион в скоковете от кула е Георги Гайдарджиев. Той печели и първите титли на България през1935 г. в скоковете от кула на 5 и 10 метра. На второто държавно първенство през 1942 г. освен от кула са включени и скокове от  трамплин. И двете златни отличия печели Кирил Мицев, който запазва лидерството си до 1947 г.

Прочети повече

Партньори